Mleko owsiane – czy warto po nie sięgnąć

najlepsze mleko owsiane np. marki Inka możemy znaleźć w coraz większej ilości supermarketów stacjonarnych, ale również w sklepach internetowych. Zanim jednak sięgniemy po ten produkt, dobrze byłoby czegoś się na temat mleka owsianego dowiedzieć. Przede wszystkim, warto poznać właściwości mleka owsianego, których jest całkiem sporo. Dobrze byłoby także mieć świadomość tego, czym kierować się przy wyborze mleka owsianego i do czego je wykorzystać.

Mleko owsiane – najważniejsze informacje

Mleko owsiane zawiera cenny błonnik, który okazuje się pomocny w walce z różnego rodzaju dolegliwościami układu trawiennego. Wspiera zarówno żołądek, jak i jelita. Warto byłoby także zdawać sobie sprawę z tego, że napój owsiany jest bogaty w łatwo przyswajalne węglowodany. Z tego też względu, śmiało mogą sięgać po niego osoby, które muszą prowadzić dietę lekkostrawną. Owsiane mleko nie zawiera laktozy, dlatego będzie idealne dla osób, które ze względów zdrowotnych nie mogą sięgać po mleka zwierzęce. Po nabiał roślinny bardzo chętnie będą sięgały także osoby na dietach roślinnych, czyli weganie. 

Jak wybrać dobre mleko i do czego je wykorzystać?

Przy wyborze mleka owsianego warto brać pod uwagę różne kryteria. Przede wszystkim, musimy odpowiedzieć sobie na pytanie o to, czy zależy nam na tym, aby napój roślinny był zdrowy. Wydaje się, że najlepiej będzie po prostu wybrać mleko naturalne, pozbawione dodatku słodzików i cukru rafinowanego. Jeżeli zależy nam na napoju o posmaku wanilii, możemy skorzystać z mleka zawierającego aromat waniliowy. Ważne jest to, aby mleko owsiane było fortyfikowane w wapń oraz w witaminę D, których naturalnie niestety nie zawiera. W kuchni możemy wykorzystywać je na wiele różnego rodzaju sposobów. Można zaserwować je z granolą, jak również z klasycznymi, kukurydzianymi płatkami śniadaniowymi. Ponadto, napój owsiany stanowi doskonałą bazę koktajli, zarówno tych owocowych, jak i owocowo-warzywnych.