Sałatka z grejpfrutem i cukinią

IMG_49700

Rzadko chodzę do restauracji (bo nigdy nie mam pewności co jem), ale jedna z wizyt zainspirowała mnie do ciekawego połączenia grejpfruta z cukinią :) . Dodałam oczywiście jak to ja pierś z indyka oraz pestki i wyszła naprawdę bardzo fajna i smaczna sałatka. Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni ten przepis jest dla Was. Może macie jeszcze jakiś pomysł co można byłoby do niej dodać?

 

Sałatka z grejpfrutem i cukinią
Print Recipe
Porcje
2 porcje
Porcje
2 porcje
Sałatka z grejpfrutem i cukinią
Print Recipe
Porcje
2 porcje
Porcje
2 porcje
Składniki
  • 1 sztuka cukinia mała
  • 250 gram pierś z indyka
  • 1 sztuka grejpfrut
  • 2 garści rukola
  • 2 łyżka płatki migdałowe, pestki dynii, pestki słonecznika
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • oliwa z oliwek do polania sałatki
  • olej kokosowy bezwonny, do smażenia
  • sól himalajska/morska
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
  1. Pierś z indyka myjemy, solimy i posypujemy ziołami, następnie smażymy na oleju kokosowym.
  2. Cukinie myjemy i kroimy na cienkie plastry, po czym układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika w 180 stopni. Pieczemy 15 minut.
  3. Grejpfrut obieramy, wyciągamy miąższ z błonki i kroimy na kostki.
  4. Pestki dyni, słonecznika i płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  5. Umytą rukolę i wszystkie składniki wrzucamy do miski i polewamy oliwą z oliwek.
Podziel się przepisem
Powered byWP Ultimate Recipe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *