Krem z dyni

img_3021

Nie wiem czy Wam wspominałam, ale krem z dyni lubię już od najmłodszych lat. Była to jedna z moich ulubionych zup (oprócz klusek z kompotem) i babcia często mi ją przygotowywała. Używała wtedy jeszcze zwykłego mleka i pszennego makaronu. Dopiero po 3 latach na diecie udało mi się przywrócić podobny smak tej zupy z innych składników 😀 . Zamiast krowiego mleka dodaje oczywiście kokosowe, przyprawiam i jak mam czas to gotuje sobie makaron z tapioki :) .


Krem z dyni
Print Recipe
Porcje
3 porcje
Porcje
3 porcje
Krem z dyni
Print Recipe
Porcje
3 porcje
Porcje
3 porcje
Składniki
  • 850 gram dynia bez skóry, pokrojona w kostkę
  • 1/2 szklanki mleko kokosowe
  • 5 plasterków imbir świeży
  • 1 łyżeczka płaska sól morska/himalajska
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
  1. Dynię kroimy w kostkę, podlewamy troszkę wodą i gotujemy na lekkim gazie aż będzie miękka. Dodajemy starty na małych oczkach imbir, przyprawy i mleko kokosowe. Na końcu wszystko miksujemy.
Podziel się przepisem
Powered byWP Ultimate Recipe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *