Gofry platanowe

IMG_8305

Niedawno odkryłam platany, słyszeliście kiedyś o nich? Przypominają trochę banany, ale są o wiele dłuższe . Surowych jeszcze nie jadłam, podobno są smaczne tylko jak są bardzo dojrzałe (czarne). Ja najczęściej kupuje zielone i albo przygotowuje z nich jakiś przysmak typu tortilla, albo czekam aż trochę zżółknieje i dodaje je do placków, gofrów itp. Jestem nimi zachwycona, ponieważ zastępują mi jajka i mają ciekawy smak . Można je kupić w niektórych Selgrosach, Auchan albo w Afryka Shop ( ul. Obozowa 87 w Warszawie), gdzie są bardzo świeże. Ostatnio miałam ochotę na coś innego niż placki i ciasta, więc zrobiłam gofry. Są słodkie, a z powidłami lub owocami smakują jeszcze lepiej :) .


Gofry platanowe
Print Recipe
Porcje
10 serc
Porcje
10 serc
Gofry platanowe
Print Recipe
Porcje
10 serc
Porcje
10 serc
Składniki
  • 2 sztuki platan lekko żółte
  • 1 sztuka banan
  • 1 łyżka mąka kokosowa
  • 0,5 łyżeczki soda
  • 2 łyżeczki miód
  • 2,5 łyżki olej kokosowy wonny (nierafinowany)
Porcje: serc
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki dobrze mieszamy (najlepiej w malakserze) i pieczemy w lekko rozgrzanej gofrownicy.
Dodatkowe informacje

Gofry można przygotować także w tostownicy, może nie będą takie ładne, ale nadal smaczne :) .

Podziel się przepisem
Powered byWP Ultimate Recipe

3 thoughts on “Gofry platanowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *