Deser z nasionami chia, orzechami i owocami

IMG_4545

O nasionach chia słyszałam  wiele, ale kulki z tapioki tak polubiłam, że nie miałam ochoty próbować czegoś innego 😀 . Zmiana nastąpiła kiedy zjadłam pyszny deser  u mojej cioci, a potem u przyjaciółki. Wszystko wtedy stało się jasne :) . Uwielbiam ten deser 😀 . Chciałam jednak, żeby to nie były tylko nasiona chia z mlekiem migdałowym, więc wymyśliłam orzechowow-daktylowy spód. Całość jest pyszna :) .


Deser z nasionami chia i owocami
Print Recipe
Porcje
6 porcji
Porcje
6 porcji
Deser z nasionami chia i owocami
Print Recipe
Porcje
6 porcji
Porcje
6 porcji
Składniki
  • 8 łyżek nasiona chia
  • 2 szklanki mleko migdałowe
  • 3,5 łyżki syrop klonowy
  • 6 sztuk daktyle suszone lub świeże
  • 3 łyżki płatki migdałowe
  • 3 łyżki orzechy włoskie drobno pokrojone
  • owoce np. truskawki, brzoskwinie
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
  1. Nasiona chia wsypujemy do mleka migdałowego i syropu klonowego. Wszystko dobrze mieszamy i wkładamy do lodówki (najlepiej na noc). Wieczorem możemy dwa razy nimi zamieszać.
  2. Następnego dnia moczymy daktyle jeśli mamy suszone, świeżych nie trzeba,. Gdy staną się miękkie odlewamy wodę i wrzucamy je do blendera. Następnie dodajemy płatki migdałowe i chwilę dalej miksujemy, jednak zależy nam, aby nie uzyskać gładkiej masy. Na koniec wyjmujemy masę z blendera, dodajemy posiekane orzechy włoskie i mieszamy wszystko łyżką.
  3. W pucharkach na samym dnie wkładamy masę orzechową, następnie wlewamy nasiona chia i dodajemy owoce.
Podziel się przepisem
Powered byWP Ultimate Recipe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *