Blok czekoladowy

IMG_4392a

Nigdy nie byłam fanką bloku czekoladowego zrobionego z mlekiem w proszku, a uwierzcie mi, że łakoma na słodycze zawsze byłam :) . Jednak ta wersja bloku jest moim osobistym zdaniem o wiele lepsza i do tego zdrowsza :) . Jest to poza tym jeden z najszybszych deserów jakie przygotowuje i do którego składniki zawsze mam w domu. Zachęcam do wypróbowania jako pyszny deser po obiedzie  :) .


Blok czekoladowy
Print Recipe
Porcje
15 sztuk
Porcje
15 sztuk
Blok czekoladowy
Print Recipe
Porcje
15 sztuk
Porcje
15 sztuk
Składniki
  • 1,5 szklanki mąka kokosowa
  • 1 szklanka mleko kokosowe część gęsta
  • 3 łyżki olej kokosowy
  • 4 płaskie łyżki miód
  • 5 łyżek kakao
  • szczypta sól morska/himalajska
Porcje: sztuk
Sposób przygotowania
  1. Do rondelka wlewamy mleko kokosowe i olej kokosowy z miodem, lekko podgrzewamy i mieszamy do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą.
  2. Następnie wyłączamy gaz dorzucamy mąkę kokosową, sól, kakao i miód. Wszystko mieszamy. Nasza masa musi mieć konsystencję gęstej śmietany.
  3. Studzimy masę i wlewamy ją do foremki lub plastikowego opakowania, po czy wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.
Podziel się przepisem
Powered byWP Ultimate Recipe

2 thoughts on “Blok czekoladowy

  • 29 maja 2017 at 14:05
    Permalink

    Rewelacja! Myślałam, że 4 łyżki miodu to za dużo, ale przy takiej ilości kakao jest bardzo czekoladowe i rzeczywiście, z mniejszą ilością miodu jest gorzkie. Trzeba się trzymać przepisu :-) Doskonały sposób na szybkie zużycie wytłoczków po przyrządzaniu mleka kokosowego.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *